Pleje og vedligeholdelse af sølvsmykker

Sterlingsølv

Sterlingsølv er en legering af sølv med en finhed på 925, dvs. at det indeholder 92,5% rent sølv og 7,5% andre metaller, som regel kobber. Sølv er i sig selv et meget blødt metal, og den ekstra metallegering i sterlingsølv, sikrer styrke og holdbarhed. Sølv vil altid anløbe. Dvs. at fra det øjeblik smykket er blevet lavet, og er i kontakt med luften, vil smykket med tiden blive mørkt og få brunlige skjolder, og korrekt pleje er derfor meget vigtigt. Sølvsmykker bør aldrig bæres i svømmebassin da klor og andre kemikalier vil fremskynde de mørke pletter. Desuden kan flere slags cremer og olier samt parfume påvirke sølvets udseende. Svovl er en af grundene til at sølvet bliver mørkt. Svovl kan findes overalt, det transporteres med luften og findes bl.a. i sved udskilt fra huden. Når svovl kommer i berøring med sølvets overflade skabes sølvsulfid (en proces også kaldet oxydering) som er det sorte stof, der oftest refereres til som pletter.
Hvis man ikke går med sine smykker, er det bedst at opbevare dem i tæt lukkede plastposer. Smykker har heller ikke godt af at ligge på badeværelset hvor der tit er fugtigt, eller at blive opbevaret sammen med ikke ædelmetaller eller gummi.
Når smykker anløber, altså bliver mørkt og plettet, kan man gå ned til sin lokale guldsmed og få sine smykker renset. Det koster ikke så meget og de bliver som nye. Smykker fra Christina Olsen jewellery kan efter aftale sendes til Christina Olsen jewellery, for at blive renset.
Det er muligt delvist selv at rense sølvsmykker uden ædelsten: Kom kogende vand i en skål med små sølvpapirkugler og lidt salt. Kom derefter sølvsmykket ned i et par minutter – og sølvsmykket vil være renset.

Oxyderet sølvsmykker

Oxydering er en overfladebehandling og en kemisk fremskynding af processen forklaret ovenover. Her får smykket en jævn og ensfarvet oxydering, som langsomt vil forsvinde ved brug, på de steder man berører smykket. Dette er ikke er en gyldig årsag til reklamation, men ganske almindelig slitage. Smykker fra Christina Olsen jewellery kan efter aftale sendes til Christina Olsen jewellery for at blive oxyderet igen, mod bergning.

Forgyldte sølvsmykker

Forgyldte sølvsmykker er overfladebehandlet, og forgyldningen vil langsomt forsvinde ved brug. Sølvet er belagt med 18 kt. guld i et elektrolyse bad. Smykker fra Christina Olsen jewellery kan efter aftale sendes til Christina Olsen jewellery for at blive forgyldt igen, mod bergning.

Emalje

Emalje er glas, dvs. at hvis smykker med emalje stødes eller tabes, kan emaljen krakelere eller gå helt i stykker. Smykker med emalje bør ligeledes opbevares separat, så de ikke bliver stødt af andre smykker. Emalje kan ikke repareres!